Hur är schack idag?

Schack har aldrig varit större i Sverige än vad det är nu. Det är inte ovanligt att stora skolor exempelvis bedriver schackklubbar. Det finns även många föreningar som bedriver aktiv verksamhet inom schack, anordnar klubbmästerskap och skickar sina främsta schackspelare till större mästerskap som EM och VM. Något som har kommit in inom benämningen sport är e-sport, det vill säga tv-spel. Om det räknas som en sport, anser personer att schack också är en sport. Tro det eller ej, men man kan faktiskt träna upp sin hjärna och tänkande på schack. Även fast det inte är en sport som kräver fysisk utmaning så kräver den desto mer mental träning, att kunna förutse många steg och läsa av motståndaren.

Kvibergspelen

I Göteborg anornas varje år en tävling för eliten i Sverige inom schack. Tävlingarna hålls i Kviberg som är en statsdel till Sveriges näst största stad, Göteborg. Senaste tävlingen hölls söndagen den 22 april 2018. Killen som tog hem segern då heter Jung Min Seo. Han har tidigare vunnit junior-SM i Sverige. För dig som är insatt i schack så fick han Ohio hela 7 poäng på åtta ronder och han släppte bara två remier. Motståndaren till JSM-vinnaren under snabbschacksdelen var Leif Ström, medan Hans Tikkanen stod för motståndet under långpartidelen. Utöver det ovanstående gjorde Jung Min Seo inga större misstag.

Med tanke på att han var felfri kunde han lägga Erik Blomqvist på sin lista som innefattar skalper. I finalen var det dessutom Erik Blomqvist som stod för motståndet. Det var med en stor skräll att Seo vann, och dessutom vann han endast med marginalen på en halv poäng. Andra spelare som också hade fått ihop 6 och 1/2 poäng när Kvibergsspelen var slut var Hans Tikkanen, Deniz Arman och Bengt Lindberg. Dock så var det Hans Tikkanen och Erik Blomqvist som samlade ihop mest kvalitetspoäng, bortsett från Jung Min Seo, vilket gjorde att Hans Tikkanen fick en bronsplats och Erik Blomqvist förtjänade en silvermedalj.

Leif Ström blev bästa veteran i spelen i herr-kategorin, medan i dam-kategorin så blev Siv Bengtsson bästa veteran. Under söndagen spelas även Lilla Kvibergspelen. Killen som vann guld där heter Ludvig Morell och kommer från Lunda. Även han hade 7 poäng i bagaget när han tog emot guldmedaljen. Lustigt nog var även marginalen till silvermedaljören den samma för Ludvig Morell som den var för Jung Min Seo, det vill säga en halv poäng. Tvåa var Elizabeth Johansson, där även hon hade en halv poängs marginal till bronsmedaljören som heter William Hellström.

Lär dig schack snabbt på webben

Med tanke på att tekniken växer snabbt framåt samtidigt som det har börjat bli en trend att kunna spela schack, finns det ett snabbt och smidigt sätt att lära sig brädspelet. Antingen kan man gå en utbildning på nätet eller komma till en lokal och bli utlärd under några timmar. Dock anser personalan och skaparna till hemsidan att om man ska ha enkelt att lära sig schack, som kan vara ett komplicerat spel, så borde man ha erfarenhet av andra olika spel, exempelvis Bridge. Många som har gjort dessa utbildningar hävdar att det är ett otaligt smidigt och snabbt sätt att lära sig.

Trots att barn anses ha bättre inlärningsförmåga än vuxna så har de äldre personerna som gjort utbildningen inte ansett att det varit några svårigheter. Utbildningarna på webben fungerar i olika steg. Första steget innefattar en genomgång på alla grundläggande regler, som du sedan efter genomgången har ett litet förhör på så att du kan dem. Sedan får du spela en omgång mot en dator, då även datorn ger dig tips på hur du kan tänka. Det hela avslutas med att du spelar en match mot datorn. Mer om hur en schackspelande dator fungerar kan du läsa här på vår hemsida.

Hur spelar man schack?

Vad är schack och hur spelar man det?

Schack ingår under kategorin bräd- och strategispel. Till skillnad från andra sällskapsspel så kan inte fler eller färre än två spelare medverka. Själva ordet schack härstammar i grund och botten från ett persiskt ord som är ”shah”. ”Shah” på persiska betyder kung, och själva spelet anses vara ”kungen av strategispel”. Ytterligare en sak som inte är speciellt vanligt bland spel, men som förekommer på schack, är att det är ett spel med fullständig information. Med det menas att båda spelarna som medverkar kan se vad som händer på spelplanen. Motsatsen är exempelvis poker eller andra typer av kortspel där man döljer korten för varann. Ingenting i schack kan bero på tur, för det finns ingen tärning, annat redskap eller slumpen man använder sig av. Schack går ut på ren strategi.

Utgångsställningen ser alltid likadan ut i varje parti. Schackpjäserna måste så i en viss ordning på sina bestämda rutor, för att schackrundan ska gälla. Trots det finns det ett stort utval av spelmöjligheter. Trots att man har en bra strategi i huvudet kan den rubbas på grund av att motståndaren gör ett oväntat drag. Därför är en framgångsrik schackspelare en person som kan ta vettigaste beslutet för stunden, tänka strategiskt i många steg och läsa av hur motståndaren lägger upp sin spelplan. Lite rolig fakta kring schack är att det finns mer möjliga sekvenser av drag i spelet, än vad det finns atomer i universum.

Regler för schack

Brädet som schack spelas på har 64 rutor, och är dessutom kvadratiskt vilket innebär att brädet har 8 gånger 8 rutor. Rutorna är vita respektive svarta och sitter vartannat. De behöver inte just vara vita och svarta, utan det räcker med att de är ljusa och mörka, så länge man ser en tydlig kontrast. Båda spelarna har var sin uppställning av schackpjäser, då den ena har den mörka uppsättningen medan den andra har den ljusa uppsättningen. 

En hel pjäsuppsättning består av sex olika typer av pjäser, vilket är 8 bönder, 1 kung, 1 dam, 2 springare, 2 löpare och 2 torn. Det finns även olika indelningar av pjäserna beroende på hur värdefulla dem är. I kategorin ”lätta pjäser” ingår löpare och springare. Bland de tunga pjäserna ingår tornen, damen och kungen. Alla dessa pjäser har dessutom olika sätt de får flytta sig på. Det är det som gör antal möjliga sekvenser på schack är så många. Spelet går ut på att sätta motståndarens kung i schack matt. Under tidens gång så hjälper det att ”slå ut” motståndarens andra pjäser. Böndernas sätt att flytta sig på är endast ett steg framåt.

De är inte tillåtet att gå bakåt eller vertikalt, förutom första gången då de kan gå två eller ett steg framåt. Dock kan bönderna bara slå ut motståndarens spelare diagonalt. Skulle det vara så att en bonde hinner komma hela vägen fram till åttonde raden utan att bli utslagen så kan spelaren byta ut bonden mot en annan pjäs som tidigare blivit utslagen, förutom kungen eller ställa tillbaka den som en bonde. Löparna kan endast gå på diagonalen. Dock har de obegränsat antal steg om de inte står en annan pjäs i vägen.

Hästen, som egentligen heter springaren, har endast två valmöjligheter, antingen en ruta som ligger diagonalt i ett fält av tre gånger två rutor, eller motsvarande ruta på andra sidan. Tornet kan i princip gå vart som helst, obegränsat med steg, förutom i diagonalen. Damen, som är näst viktigast, kan gå vart som helst och hur långt som helst. Därför är det smart att spara henne tills det verkligen krisar. För kungen gäller det samma som damen, vart som helst med obegränsat av steg. Däremot är det viktigt att inte ställa kungen på en plats där den kan bli utslagen, för då förlorar man.

Privacy Policy