schack träning

Hur blir man bra på schack?

Du behöver inte ägna all din vakna tid åt schack för att bli en bra spelare. Ibland räcker det med att läsa en artikel om ett proffs som delar med sig av trick för att avancera spelet. Men det är klart att du behöver göra lite mer för att lyckas. Det viktigaste är att du har ett genuint intresse av spelet. Om du har det så kommer du på ett naturligt sätt att göra det som krävs för att bli bättre. Utvecklingen blir en naturlig del av din schackupplevelse och något som ger dig mer energi i vardagen.

Spela mycket och ofta

Det är viktigt att du spelar ofta för att hålla igång. Du behöver inte en dyr dator eller avancerade appar för att spela regelbundet. Det räcker bra med en helt vanlig dator med nätuppkoppling för att du ska komma åt spelen som även har ELO rating. Med rating så kommer du att hålla koll på hur det går och hur mycket bättre du blir.

Något som händer de flesta är att ELO går upp när du spelar oftare. Detta särskilt när du spelar med tanke på strategi och använder dig av metoder för att slå dina motståndare. Det här kan ge dig blodad tand vilket leder till att du vill spela mer. Gör det men med måtta. Tänk på att det finns mer här i livet än schack. Om du märker att familj och vänner tycker att det blir för mycket så är det kanske också så.

Ta en kurs

En kurs kan vara riktigt kul. Det är inte bara barn som kan ta schackkurser. Många vuxna ser också glädjen med att lära sig mer. En kurs går ut på att du lär dig hur du kan börja och spela vidare. Du kommer att få spela mot andra för att öva. Det blir alltså rena rama nöjet för dig som älskar schack. När du är klar med kursen så kan du testa dina kunskaper online mot spelare från världens alla hörn.

Det finns förstås också interaktiva kurser som du kan ta online. De kan vara smidiga om det inte finns något lokalt där du bor. Dessutom så är kurserna online ofta smidiga på så vis att du kan ta kursen då det passar dig bäst. Det kanske är mitt i natten.

Läs böcker om schack

Du kan också bli bättre på schack genom att läsa böcker. Läs på engelska eller på svenska och ta reda på hur du skulle kunna förbättra ditt spel. Med en bok så kan du alltid återkomma till vissa delar då du är mogen för det. Spela på online och mot andra därhemma och läs mer då du hinner. Gör anteckningar och ta med dig dessa till nästa spel. Det här är sådant som du kan se goda resultat från. Detta både på kort och på lång sikt.

Om du tycker att det är trist att läsa om schack så kan du leta upp filmer. Precis som att det finns spelguider online för kort- och casinospel finns det även gott om instruktionsfilmer för schack. De är helt gratis att använda sig av. I dessa så kan du se de drag och strategier som diskuteras i böcker. För vissa så blir det enklare då allting visualiseras i en film. Det gör det lättare för dig att känna igen situationer då de dyker upp i verkliga spel.

Diskutera spelet med andra

schack träning

Mycket kan vi lära oss genom att tala med andra. Om du spelar schack så kan du göra det i sällskap med andra. Ta råd och våga testa nya grepp. Under ett spel så kan du föra ett samtal. Oroa dig inte för att det stör din koncentration. Även om du förlorar ett spel på grund av att du tog ett uselt råd så är detta något som du lär dig mycket av.

Du kan också prata om schack när du inte spelar. Hitta kompisar med samma intressen i forum online eller kanske på jobbet. Det blir en skön paus att diskutera schack-drag hellre än att oja sig över allt elände i världen under kaffepausen.

Privacy Policy